These towers were not cheap

Dating in doha qatar

In this case there are two channels of the quadrant available for air moving into the tower and, of course, two for the air moving out of the tower. Although many of the surrounding buildings had been abandoned, this building was still being used to store goods in as well as keep pigeons. As with many of these abraaj the mangrove poles have been taken through the columns and project around mm from its face. One final device is worth noting here.

To some extent this reminds me

The section below illustrates the manner in which the burj al-hawwa worked. To some extent this reminds me of the provision of summer and winter rooms in traditional Egyptian and Iraqi architecture. Winds are strong from the shamal and the littoral experiences diurnal breezes on- and off-shore. On the entrance wall to this ground floor level room there are perforated panels over the entrance door to one of the rooms as well as at high level.

But these were not the only methods used. In winter there was a tendency to keep the rooms of the house closed in order to retain any heat they had in them. This was a relatively modern development at that time, most probably constructed towards the end of the s.

Somebody as fixed a horizontal wire which, at this distance, goes some way to destroying the effect of the traditional detail above it, hardening the effect. If that were to be the case then these next two examples seem to defy any such consideration. Unfortunately, the buildings on the other side of the sikka had disappeared before this photograph was taken, but an indication of the need for ventilation can be readily imagined. At some stage the naqsh screens and associated wall has been demolished and traditional shuttered windows inserted. The panel which has been incorporated into the badgheer will permit air to move through it while still permitting a part of any breeze to move down and into the room.

This photograph shows a reconstructed example on the first floor of the wind tower development rehabilitated in the centre of Doha. This photograph, taken in Doha in the s, shows both upper and lower panels set on almost the same plane. This is a device I have heard used in the windows of buildings in the middle of the desert. Bear in mind that those using the space generally sat at floor level and so the breezes would have brought a degree of comfort directly to them. The badgheer is a form of construction which permitted air to be channeled into buildings for the purpose of ventilating the internal, enclosed spaces.

This, again, suggests that the work was carried out quickly, and that there was no concern for regularity or symmetry from those carrying out the carving. This inhibits and slows the speed of the currents down into the space below the wind tower. Here the construction of the timber screens is simpler. Instead of being formed of timber blades directed up or down and within a timber frame, here the screening is formed of timber laths set diagonally and at right angles to each other. In this case, controls relating to wind direction and strength can be varied by moving the sackcloth hanging over its apertures.

Here it is shown at a larger scale for closer examination. The supporting piers for the badgheer were constructed of desert hasa while the vertical planes of the device were usually made from faruwsh.

The section below illustrates

This first pair of photographs, taken of carved panels on the first floor of a building in the Bastakiya area of Dubai, show the wilful damage caused in the nine years between them. It also visually softens the junction of sky and building compared with that provided by a solid building roof line as is discussed below. Here is another similar balcony screen, but is not effective as those shown immediately above.